Relaţii bilaterale

Relaţii parlamentare

După încheierea Parteneriatului Strategic bilateral în 2003, relaţiile la nivel parlamentar între România şi Marea Britanie au cunoscut o dezvoltare progresivă. Pe lângă numeroasele vizite şi contacte neoficiale ale reprezentanţilor celor două Parlamente în marja diverselor reuniuni multilaterale, o serie de delegaţii parlamentare oficiale au vizitat România şi Marea Britanie pentru a contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale şi  a cooperării celor două state în cadrul UE, NATO şi al altor organizaţii internaţionale.

2014

 • vizita în România a unei delegaţii a Grupului parlamentar pentru combaterea tuberculozei
 • vizita la București a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul britanic
 • vizita la Londra a unei delegaţii a Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI din Parlamentul României
 • vizita în Marea Britanie a unei delegaţii a Grupului Român din Uniunea Inter-Parlamentară

2013

 • vizita la București a Speaker-ului Camerei Comunelor, John Bercow
 • vizita în România a unei delegații a Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, condusă de președintele comitetului, Keith Vaz
 • vizita la Londra a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României

2011

 • vizita la Londra a vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea
 • vizita în România a preşedintelui Grupului parlamentar multipartit pentru România din Parlamentul britanic, Greg Hands
 • vizita în România a Preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, Keith Vaz

2010

 • vizita în Marea Britanie a delegaţiei Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului României, condusă de domnul Titus Corlăţean, Preşedintele comitetului.

2009

 • vizita în România a delegaţiei Grupului Parlamentar Multipartit pentru Combaterea Traficului de Persoane, condusă de domnul Antony Steen MP, preşedintele comitetului.

2008

 • vizita în România a delegaţiei Grupului Parlamentar Mixt Marea Britanie - România, condusă de Preşedintele grupului, Mark Hendrick MP.

2006

 • vizita în România a delegaţiei Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor, condusă de domnul Mike Gapes MP, Preşedintele comitetului.

2005

 • vizita în România a Lordului Bowness, Preşedintele Sub-Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare şi Politici de Dezvoltare din Camera Lorzilor.
 • vizita în România a delegaţiei Comitetului Mixt pentru Extinderea Uniunii Europene, condusă de Lord Dubs, Preşedintele comitetului.


 Mai multe informaţii privind relaţiile parlamentare dintre România şi Marea Britanie pot fi obţinute de la:


Grupul Parlamentar de Prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din cadrul Parlamentului României

 Grupul Parlamentar de Prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord promovează dialogul şi cooperarea bilaterală româno-britanică în toate domeniile de interes comun.

Preşedinte: Valeriu Ştefan Zgonea (deputat, Partidul Social Democrat)
Vicepreşedinte:  Cristian Petru Bodea (senator, Partidul Naţional Liberal)
Secretar:  Valentin Calcan (senator, Partidul Social Democrat)
Contact: Cabinetul preşedintelui Valeriu Zgonea
Tel: +40 21 414 19 88, e-mail: zgonea@cdep.ro

 

Grupul Parlamentar Multipartit pentru România din cadrul Parlamentului britanic

 Grupul Parlamentar Multipartit pentru România a fost constituit în scopul promovării dezvoltării bunelor relaţii existente între Marea Britanie şi România.

Preşedinte: Lord Davies of Stamford (Partidul Laburist)
Vicepreşedinte: Lordul Bowness (Partidul Conservator)
Secretar: Lordul Woolmer of Leeds (Partidul Laburist)

Contact: Paul Flynn MP, House of Commons, London SW1A OAA. Tel: +44 20 7219 3478

În prim plan

CONSULAT ITINERANT BELFAST

07.02.2020

????????????CONSULAT ITINERANT BELFAST???????????? Când? 20 februarie 2020, ⏰orele 15.00-20.00 21 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 22 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 Unde?…