Comunitatea românească

Brexit

 

 

Brexit - informații legate de viitoarea procedură de înregistrare pentru ”settled status”/ ”pre-settled status”

În baza aspectelor convenite între UK și Uniunea Europeană Europeană (cuprinse în proiectul Acordului de retragere) până la acest moment, toți cetățenii UE care se vor stabili în Marea Britanie până în decembrie 2020 vor putea rămâne în UK, cu condiția să se înregistreze (până la 30 iunie 2021) în cadrul unei noi proceduri la care lucrează în prezent Home Office (Ministerul de Interne britanic).

La momentul actual nu există nicio modificare în statutul românilor în Marea Britanie - puteți călători, studia sau munci în aceleași condiții ca și până în prezent și, în principiu, libera circulație a persoanelor se va aplica și în perioada de tranziție, până la sfârșitul anului 2020.

Toate aspectele prezentate în cele de mai jos sunt condiționate de încheierea Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în integralitate și de ratificarea acestuia de către Parlamentul European și Parlamentul Britanic.

Indiferent de procedura finală de înregistrare stabilită de autoritățile britanice, este recomandabil ca cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie după 31 decembrie 2020,  să obțină și să păstreze orice document care poate face dovada reședinței legale în UK înainte de 31 decembrie 2020 (contracte de muncă, dovada plății utilităților, dovada plății taxelor etc.) și să-și formalizeze și să-și documenteze, în acest sens, toate relațiile de muncă sau civile.

Conform celor agreate, până la acest moment, toți cetățenii UE care se vor stabili în Marea Britanie până în decembrie 2020 vor avea obligația să se înregistreze în cadrul unei noi proceduri la care lucrează în prezent Home Office. Această platformă de înregistrare urmează să devină pe deplin operațională până la 29 martie 2019. Termenul limită pentru înregistrare va fi 30 iunie 2021.

Pentru înregistrare, fiecare cetățean european va avea de parcurs trei pași:

a. să-și dovedească identitatea,

b. să arate că locuiesc în UK și

c. să facă o declarație cu privire la istoricul infracțional.

Astfel, procedura de înregistrare va fi exclusiv electronică și va presupune ca dvs. să completați un formular online, să scanați pașaportul sau cartea de identitate sau să trimiteți documentul prin poștă, să vă încărcați o fotografie recentă și să faceți o declarație cu privire la istoricul infracțional.

 

Mai multe informații găsiți pe pagina de internet a guvernului britanic la  https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families 

și https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/  

 

Informații despre obținerea statutului de stabilit în UK (”settled-status/”pre-settled status”) și cum vor fi protejate drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie se regăsesc, traduse în limba română, într-un videoclip al Comisiei Europene (Vă rugăm să aveți în vedere că, din perspectiva drepturilor cetățenilor, ”ziua Brexit” se referă la finalul perioadei de tranziție, respctiv 31 decembrie 2020):

https://www.youtube.com

 

Mai multe răspunsuri la întrebări frecvente legate de drepturile post-Brexit ale cetățenilor europeni și britanici, așa cum au fost stabilite în decembrie 2017 de către negociatorii pentru Uniunea Europeană și pentru UK, pot fi consultate, în limba română, aici:

https://ec.europa.eu/

 

Conform Comisiei Europene, acest document interpretează Raportul Comun în scop informativ și nu trebuie interpretat ca text final al Acordului de Retragere.

 

Vă îndemnăm să continuați să urmăriți informațiile publicate de Ambasada României la Londra, de Guvernul britanic (https://www.gov.uk) și de Comisia Europeana (https://ec.europa.eu)

 

În prim plan

CONSULAT ITINERANT BELFAST

07.02.2020

????????????CONSULAT ITINERANT BELFAST???????????? Când? 20 februarie 2020, ⏰orele 15.00-20.00 21 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 22 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 Unde?…