Regatul Unit

Condiţii de călătorie

Condiţii de intrare

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie. 
Intrarea în Marea Britanie este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Regim de şedere

Cetăţenii români au drept de şedere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiţie sau formalitate, cu excepţia cerinţei de a poseda o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil. 

Dreptul de şedere poate fi exercitat pentru perioade mai mari de trei luni dacă cetăţenii Uniuni Europene se află într-una din situaţiile prevăzute în continuare:

 • sunt angajaţi sau desfășoară o activitate independentă;
 • sunt în căutarea unui loc de muncă;
 • au resurse suficiente pentru a se întreține, precum şi pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere, şi posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;
 • sunt înscrişi la o instituţie privată sau publică, acreditată sau finanţată de către autorităţile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, și dețin o asigurare medicală cuprinzătoare pentru dumnealor şi pentru membrii de familie care îi însoţesc;
 • sunt membri de familie care însoţesc sau se alătură unui cetăţean al Uniunii Europene care îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile menţionate anterior.

Documentul european care poate fi emis cetăţenilor români care şi-au exercitat dreptul de şedere în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de trei luni este Certificatul de Înregistrare. Acesta se poate obţine (însă nu este obligatoriu) prin completarea formularului EEA1 disponibil pe website-ul  autorităţii britanice UK Border Agency: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea1.

Informaţii detaliate privind exercitarea dreptului de şedere pe teritoriul Marii Britanii şi procedura de înregistrare a cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene sunt disponibile pe website-ul UK Border Agency:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/

 http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/.  

 

Reglementari vamale

 • Informatii detaliate sunt disponibile:

- pe pagina web a autoritatilor vamale britanice HM Revenue and Customs

 http://www.hmrc.gov.uk/customs/index.htm

- pe pagina web a UK Border Agency

 http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/customs-travel/customs/

- Pe pagina web a ministerului de interne britanic Home Office – Border Force

 https://www.gov.uk/government/organisations/border-force

  Autoritatile britanice ofera informatii cu privire la restrictiile existente pentru bunuri pe care le puteti aduce in Marea Britanie, derularea formalitatilor vamale la trecerea frontierei precum si procedurile de urmat cand va sunt confiscate bunuri de autoritatile vamale britanice. Unele bunuri sunt interzise in Marea Britanie sau restrictionate prin lege. Aceste restrictii se aplica tuturor persoanelor care traverseaza frontiera, inclusiv cetatenilor britanici.

  Niciodata nu transportati bunuri apartinand altor persoane in Marea Britanie.

  Nu aduceti bunuri interzise in Marea Britanie.

  Daca aveti indoieli cu privire la regimul bunurilor pe care le detineti este recomandabil sa va adresati unui ofiter de frontiera pe linia de intrare de culoare rosie sau la telefonul de la punctul de contact rosu. Majoritatea porturilor/ aeroporturilor din Marea Britanie au trei tipuri de coridoare de intrare marcate prin culori diferite : albastru, verde si rosu.

 Folositi zona de intrare marcata prin culoarea rosie daca :

 • Aveti bunuri de declarat
 • Aveti bunuri considerate « comerciale » in bagajul dumneavoastra
 • Nu sunteti sigur daca trebuie sa declarati unele dintre bunurile pe care le aduceti in Marea Britanie.

 Atentie !

 In Marea Britanie, competenta pentru confiscarea bunurilor la frontiera apartine ministerului de interne Home Office – Border Force. Procedura pentru depunerea de reclamatii : https://www.gov.uk/government/organisations/border-force/about/complaints-procedure

 • Consultati Ghidul oficial al autoritatilor britanice de frontiera Border Force pentru a afla:

– Ce bunuri pot fi aduse in Marea Britanie

- Ce bunuri nu pot fi aduse in Marea Britanie

- Ce bunuri trebuie declarate cand ajungeti in Marea Britanie

Ghidul poate fi consultat la adresa :

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/262685/Travelling_to_the_UK.pdf

 Cand calatoriti in Marea Britanie, in special in perioadele aglomerate, este posibil sa intampinati intarzieri la frontiera. Sfaturi utile pentru a evita asteptarea:

1. Prezentati intotdeauna un pasaport valabil sau un document de calatorie valabil pentru dumneavoastra si pentru copiii cu care calatoriti. Daca aveti nume de familie diferite sau nu sunteti parintii copilului, autoritatile de frontiera britanice pot solicita dovada legaturii dvs cu minorul sau declaratie de consimtamant cu privire la efectuarea calatoriei din partea parintilor.

2. Daca sunteti cetatean al Uniunii Europene si daca aveti peste 18 ani si sunteti in posesia unui pasaport electronic, puteti folosi portile e-passport in 15 dintre cele mai importante aeroporturi din Marea Britanie. Acest serviciu ofera o alternativa sigura, individuala, controlului conventional la frontiera.

3. In nicio situatie sa nu furnizati informatii false (inclusiv documente false) unui ofiter de frontiera.

4. Numai pentru ca un produs este de vanzare intr-o alta tara, nu inseamna ca poate fi adus in Marea Britanie – trebuie sa respectati regulile cu privire la produsele interzise sau restrictionate. Nu este permis sa aduceti animale pe cale de disparitie protejate international sau produse confectionate din acestea in Marea Britanie, cu exceptia cazului cand aveti un permis CITES.

5. Nu aduceti niciodata produse contrafacute, droguri ilegale, arme (inclusiv cutite) sau produse indecente sau obscene.

6. Trebuie sa declarati orice suma de bani numerar(cash) de 10.000 de euro sau mai mare (sau echivalentul ei in orice alta moneda) daca calatoriti in Marea Britanie dintr-o tara din afara Uniunii Europene.

7. Este posibil sa aveti nevoie de reteta pentru a aduce anumite medicamente in Marea Britanie.

8. Exista restrictii cu privire la produse alimentare pe care le puteti aduce in Marea Britanie din afara Uniunii Europene, chiar si pentru uz personal. De exemplu nu puteti sa aduceti carne sau produse pe baza de lapte provenind din marea majoritate a statelor non UE. Exista de asemenea restrictii cu privire la produse din peste, oua si miere, unele fructe si legume, si unele plante si produse din plante (precum bulbii, semintele, etc)

9. Exista limite cantitative cu privire la bunuri precum tutun, alcool si daruri pe care le puteti aduce in Marea Britanie.

10. Daca nu sunteti sigur cu privire la vreunul din bunurile pe care le transportati trebuie sa vorbiti cu un ofiter de frontiera britanic.

Atentie, este ilegal sa transportati produse care sunt interzise sau pentru care nu aveti autorizatie sau permis. Daca suteti prins puteti sa suportati intarzieri serioase si sanctiuni, inclusiv pedepse cu inchisoarea.

 • Limita sumelor de bani numerar (cash)

Calatorii din afara Uniunii Europene

Daca va deplasati dintr-o tara din afara Uniunii Europene in Marea Britanie si detineti numerar echivalent cu 10.000 euro sau mai mult – trebuie sa-i declarati cand intrati in Marea Britanie. Se completeaza un formular disponibil la autoritatile de frontiera – port/ aeroport. Pentru aceste declaratii – Insula Man si Insulele Canalului nu sunt considerate ca parte a teritoriului britanic.

Temei juridic: Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Comunitate

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32005R1889:RO:NOT

Calatorii in interiorul Uniunii Europene

Nu exista o limita in Marea Britanie pentru sumele de bani numerar pe care un cetatean european le poate transporta cand calatoreste dintr-o tara UE in Marea Britanie, cu conditia sa provina dintr-o sursa legitima si sa fie folosite pentru scopuri legitime.

Legislatia britanica permite autoritatilor de aplicare a legii sa dispuna confiscarea administrativa a sumelor in numerar, mai mari de 1.000 GBP, daca exista suspiciuni ca acestea provin din activitati ilegale sau sunt destinate pentru savarsirea unor infractiuni. Legislatia britanica prevede aplicarea acestei proceduri inclusiv pentru confiscarea sumelor de bani provenite din munca ilegala. Persoanele vizate pot solicita politiei locale sau instantelor judecatoresti restituirea sumelor confiscate prin procedura administrativa, dar trebuie sa dovedeasca provenienta legitima a banilor.

Ministerul Afacerilor Externe sfatuieste cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie sa evita sa poarte asupra lor sume mari in numerar, a caror provenienta nu poate fi justificata.

Drepturile dumneavoastra daca va sunt confiscate sume de bani

Autoritatile britanice va pot retine sume de bani in numerar, mai mari de 1.000 GBP, pe care le declarati, daca au temeiuri suficiente sa suspecteze ca acestea sunt rezultatul unor activitati ilegale sau se intentioneaza sa fie utilizate in astfel de activitati. Legislatia britanica prevede aplicarea acestei proceduri inclusiv pentru confiscarea sumelor de bani provenita din munca ilegala. 

Sumele de bani nu pot fi retinute mai mult de 48 de ore fara o decizie a unei instante de judecata. O instanta de judecata poate sa dispuna ca sumele de bani respective sa fie

 • Retinute in continuare pe timpul derularii investigatiilor
 • Confiscate daca investigatiile demonstreaza ca sumele de bani sunt asociate cu activitati ilegale.

Ce faceti mai departe ?

Puteti solicita fie politiei care a dispus masura confiscarii, fie instantei judecatoresti competente, restituirea sumelor de bani confiscate, cu conditia prezentarii dovezilor privind provenienta legitima a acestora. Contactati Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra pentru a sesiza situatia dumneavoastra in cazul in care doriti sa primiti asistenta consulara. Functionarii consulari va vor oferi sprijin, in limita atributiilor stabilite prin lege, dar nu va pot reprezenta in cadrul procedurilor judiciare sau administrative. Informatii detaliate oferite de autoritatile britanice pot fi consultate la adresa :

http://www.hmrc.gov.uk/customs/seized-goods.htm

Customs Hotline

0800 595 000

Atentie!

Daca transportati sume de bani numerar mai mari de 1000 GBP la trecerea frontierei  este indicat sa aveti asupra dumneavoastra documente justificative ale provenientei sumelor respective.

 • Daca doriti sa aduceti produse alimentare in Marea Britanie consultati ghidul disponibil la urmatoarea adresa :

http://customs.hmrc.gov.uk/channelsPortalWebApp/channelsPortalWebApp.portal?_nfpb=true&_pageLabel=pageLibrary_PublicNoticesAndInfoSheets&propertyType=document&columns=1&id=HMCE_PROD_010856

 • Daca dorit sa aduceti fructe, legume plante in Marea Britanie consultati grhidul disponibil la urmatoarea adresa

http://customs.hmrc.gov.uk/channelsPortalWebApp/channelsPortalWebApp.portal?_nfpb=true&_pageLabel=pageLibrary_PublicNoticesAndInfoSheets&propertyType=document&columns=1&id=HMCE_PROD_010869

 • Regimul animalelor de companie 

Informatii detaliate pot fi regasite pe pagina web a autoritatilor britanice - Department for Environment Food & Rural Affairs

https://www.gov.uk/government/organisations/department-for-environment-food-rural-affairs.

 

În prim plan

CONSULAT ITINERANT BELFAST

07.02.2020

????????????CONSULAT ITINERANT BELFAST???????????? Când? 20 februarie 2020, ⏰orele 15.00-20.00 21 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 22 februarie 2020, ⏰orele 10.00-20.00 Unde?…